CarnavalSTOPtocht

Voor alle carnavalsdagen geldt: Hang de VLAG uit! Hang de VLAG uit! Hang de VLAG uit!

Vanaf 14 februari 2021 om 13.11 uur maak je in de carnavalSTOPtocht een wandeling door Pomperstad langs mooie carnavalsherinneringen. Op verschillende plekken STOP je bij een grote foto van een spectaculaire, ontroerende of kleurrijke carnavalscreatie. Zo word je herinnerd aan de mooiste carnavalsmomenten uit de historie van Pomperstad. De ruim 50 carnavalsfoto’s (zowel uit de oude doos als recente foto’s) zijn de afgelopen weken ingestuurd door carnavalvierders uit Pomperstad. 

De route is open van zondag 14 februari om 13.11 uur tot zaterdag 20 februari om 11.11 uur.

Route
De carnavalSTOPtocht is een wandelroute van 2 km. De route gaat grotendeels over de oude route van de carnavalsoptocht. De start is op de Stationssingel ter hoogte van ’t Kempke. Loop vervolgens via de Stationssingel naar de Monseigneur Borretlaan, Monseigneur Zwijsenstraat, Grotestraat, Saksenweg, Drossaardstraat, Kleefsestraat, Statenweg, Philipsenstraat, Contre Escarpe. Vanaf hier maak je nog een ‘lusje’ naar de Landpoortstraat, de Molensingel en via het Pollekespad ben je dan weer terug bij ‘start’.

Dank voor alle inzendingen
In januari kon iedereen zijn mooiste carnavalsfoto insturen. We ontvingen prachtige beelden van carnavalscreaties van de optocht, carnavalsgroepen, dweilavonden, boerenbruiloften, …. Zowel uit de oude doos als recente foto’s. Stichting Carnaval Ravenstein selecteerde vervolgens de foto’s die worden uitvergroot voor de carnavalSTOPtocht. Alle inzendingen die zijn geselecteerd, ontvangen de uitvergroting geheel gratis. Dit wordt mogelijk gemaakt door de bijdragen van de Schatjes van Pomperstadje.

Tijdens de wandeltocht houd je deze pagina bij de hand. Want hieronder lees je leuke anekdotes van de inzenders van de foto’s.

Houd je aan de coronaregels! En geniet van de carnavalSTOPtocht.

Bij elke foto zie je een rood bordje met een nummer. Deze nummers verwijzen naar onderstaande verhalen. 

 1. Je hebt het startpunt op de Stationssingel ter hoogte van ’t Kempke gevonden. Veel plezier.
 2. – Carnaval 2016. Dries 3 weken oud, heel de carnaval meegeweest, Snertmaandag als snertkok.
  – Als je geen kleurrijke en in carnavalskledij uitgedoste kleine kinderen in de carnavalsoptocht hebt, heb je over 10 jaar geen optocht meer. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Alle eer aan de ouders die hun kinderen de traditie van carnaval al op jonge leeftijd hebben meegegeven.
  – Een geweldige foto van de jeugdprins en -prinses…alleen dan zij met de steek en hij met het kroontje.
 3. Wij zijn CV Da`s Mooi, deze foto is gemaakt tijdens de optocht van 2020 in Pomperstad. Na een aantal maanden bouwen waren we heel bij dat we ondanks het slechte weer op zondag toch nog op dinsdagochtend de optocht in Pomperstad mochten lopen.
  Jammer dat we dit jaar alle gezelligheid van de Carnaval en de optocht moeten missen en we hopen volgend jaar gewoon weer mee te doen.
  #CVDa`sMooi #bouwschuur #losgaan #afterparty
 4. Onderscheiden van de jeugdraad op carnavalsmaandag.
 5. Whaaaaaaaaa, Whoeeeeeeeee,
  Daar staan ze dan, CV de Superhelden!! Matties uit groep 7 die al jarenlang met elkaar de optocht lopen. Geholpen door vaders en moeders die er op z’n tijd ook een gezellige bouwborrel aan overhielden.
  Iets met een paplepel of zoiets….
  Knijp je ogen een beetje dicht en kijk door je wimpers en wellicht zie je daar de toekomstige Reinout met zijn Raad die over een aantal jaren de scepter zullen zwaaien over ons prachtige Pomperstad!!
 6. Snertwijven begin jaren ’70. Nelly van Demen, Truus van Summeren, Anneke van de Bergh, Truus Kuipers en ? Dings.
 7. CV De Taphangers. Dit is een foto van ongeveer 30 jaar geleden en vertegenwoordigt een groot deel van de Ravensteinse jeugd in de begin periode van de jaren ’90 (ongeveer 50 leden). Onder de naam: C.V. De Taphangers. Wij als vrienden hebben samen jarenlang uitbundig carnaval gevierd en zijn fanatiek geweest in het bouwen van carnavalswagens. De foto die ik heb gekozen is onze eerste grote wagen uit 1990 die we met veel moeite bij Adje Vos in Huisseling uit de schuur hebben gekregen. Hiervoor heeft de zijgevel van de schuur het moeten ontzien. Wij zijn vaak de strijd aangegaan met andere verenigingen om als mooiste voor de dag te komen. Dat is ons goed gelukt en hebben door de jaren heen een mooie prijzenkast opgebouwd. Onze residentie is al die jaren Café de Maasstad geweest. We hebben een groot deel van onze jeugd doorgebracht bij Theo. We hebben veul schik gehad bij ‘de Kreb’. Als ik hierop terug kijk en weet dat het contact met de meeste er nog steeds is, dan denk ik “Wauw, da’s toch môi!” Ik hoop dat we snel weer naar het “normale” kunnen en weer lekker mè zûn alle kunne carnavalûh! Alaaf!! Peter de Krijger
 8. Reinout V. Rust zacht.
 9. – Soms zijn foto’s makkelijker te vinden dan de juiste woorden. Carnaval én Lara, voor altijd in ons hart ❤!
  – Iets van met de paplepel ingegoten? 1e prijs individuele minioren en nog geen jaar oud.. 😊 Wat zal ze carnaval dit jaar missen, ons kleine feestbeest!
  – Hier een foto van Jolijn en Sophie op de mert na de optocht van 2018. De jongens verdienen de poen, de meiden worden kampioen! Veel lol en een 1e prijs!
  – De jeugd heeft de toekomst!
  – De ouders van deze kinderen zijn stuk voor stuk fanatieke carnavallers. De kinderen dus ook!
 10. Hierbij een foto uit 1981 van het bestuur van Stichting Carnaval Groot Raventein (1967-1981). V.l.n.r. Peter Vermeulen, Martin Jan van Mourik en Tiny van Dinther. Alleen de middelste leeft nog!
 11. CV de Loltrappers, de weg naar het VO, dat deden wij zo.
 12. De Raad uit 2004, onder leiding van Reinout IX. Eén van de pages brak haar been die carnaval. Op de zaterdagavond toen ze een dansje maakte met Teun Jaspers, op een gladde dansvloer in Vidi Reo. Maar zoals je kunt zien, mocht het de pret niet drukken. Ze werd met de rolstoel overal naar binnen gereden en als we ergens buiten moesten wachten op de invalide parkeerplaats neergezet. Super leuke herinneringen aan dat jaar met ontzettend veel schik.
 13. Ik heb nog geen snert gehad. Oké, als laatste krijg jij snert. De foto is uit 1973. Op de foto als hoofdpersoon de marktmeester van de gemeente.
  Voor de rest o.a. Marina van Casteren, Tjerk Bakker, Johan Kemkens, Chris van Susteren, Gerry van Tongeren. Op de achtergrond mevr. Maassen.
 14. Collage met foto’s van de Dweilavond.
  – Creativiteit en expressie zien we vaak terug met carnaval. Diana, Marjolaine en Adrienne grijpen vaak Snertmaondag aan om er iets moois van te maken.
  – Wij winnen altijd de grootste beker!!!
  – Deze 4 dames maken voor de Dweilavond altijd traditioneel hun eigen outfit.
  – In 2017 is het idee ontstaan om met zijn viertjes lekker uit te pakken tijdens de dweilavond. Wij vinden zelf dat het goed gelukt is 😉
  Inmiddels zijn wij 3 dweilavonden verder. Helaas moeten we dit jaar overslaan, maar hebben nu alle tijd om iets origineels te bedenken voor volgend jaar.
 15. Collage van zomaar wat carnavalsgekkigheid.
  – “de Prinsenreceptie der Prinsenrecepties”
  Een spannende tijd, lang heeft de Stadsraad een geheim dat bewaard moet worden tot de 2e zaterdag van Januari. De nieuwe Raadsleden, Pages, Adjudant en Prins zijn bekend en zijn zich al tijden aan ’t voorbereiden op de Missie die Carnaval heet. Het moment is daar, de nieuwe Raad wordt onthult, een spectaculair festijn, ontlading volgt. “The day after”….Het is officieel bekend, de nieuwe Raad bestaat! Het is tijd voor de Prinsenreceptie. Foto’s worden geschoten en felicitaties worden in ontvangst genomen. Deze foto van de Prinsenreceptie uit 2012 met Reinout XVII geeft aan hoe het er aan toe ging….. Het liep uit de hand….maar dan op een verschrikkelijke goede en waanzinnige manier…..we dachten dat we moesten bijkomen van de avond ervoor, maar tijdens deze receptie werd de Kreb “aangekleed” met kerstbomen en er ontketende zich een enorm feest, we waren los!! Nog maar even een schepje er bovenop!! Nog een rondje, nog een keertje door de knieën onder ’t genot van de trompetklanken van “der Alte Dessauer”. Wat een onvergetelijke dag, avond en nacht was dat!! Om nooit te vergeten….
 16.  Foto uit het archief van Anneke van de Berg.
 17. Zult lied 1980Zult Zult Spekvette Zult
  Deinsdags dan wordt ie gesmuld

  Zult Zult Spekvette Zult
  Tot oewe’n buik is gevuld

  Zult me wa bier
  Ja da gift zonne schik
  Zekers te weten
  Ge krijgt nie de hik

  S’ woensdags na Carnaval
  Dankt ge de Zult
  Da bier oewe nie he’d gekuld

  ***
  Dit is het refrein van het Zult lied van CV de Zulten
  Opgericht in 1980 door Pierre Roelofs, Wim Nijholt en Jos van Tilburg.
  (Daarvan ook de optocht foto’s ingezonden)
  CV de Zulten was de CV van Soos Pong Ping
  gevestigd in de oude school aan de Kolonel Wilsstraat (nu de Bok).
  Voorloper van Soos Madhouse.
  Op Carnavals Deinsdag werd de Zult (uitgepoept door het Zult varken Ballie) geserveerd onder het genot van een bijpassend biertje.

 18. De foto die ik instuur is van de Boerenbruiloft van 2016 waar Marco Papenburg en ik in de onecht zijn verbonden. De foto is gemaakt door Theo Rutjes.
 19. Cv De PompergirlsLet op: de nummers van de foto’s aan de route loopt op dit stuk even niet op volgorde. De nummering op deze pagina is de juiste volgorde. 

23. Hier een foto van een paar Sudderhaantjes na de optocht van 2017.
De blauwe pruiken zijn Marcia, Erna, Doranda en de dwarsligger is Swaas.
Onze slogan was;
Alles in Ravenstein dicht
Daarom zorgen wij voor kleur en licht.

24. De Snertwijven, dames, en twee snertkoks die voor dag en dauw in de weer zijn om alle hongerige pompers en pomerinnekes te voorzien van een heerlijk bekske snert. Geen lepel gekregen? Geen probleem! Nog een keer bijvullen? Graag 😀 Verveelt u zich? Wij zorgen voor entertainment! Wij hebben er zelf in ieder geval schik in! Het kan ons niet gek genoeg, van muzikale optredens tot buikschuifwedstrijden, de snertwijven zijn overal voor in!

25. Drie Ravensteinse muziekgezelschappen:
– Het Ravensteinse Dweilorkest NejGrej. Het is al heel wat jaren geleden dat we dit Dweilorkest door Ravenstein heen hebben horen en zien dweilen.
Deze foto dateerd uit 2010. Tijdens de carnavalsoptocht in Ravenstein was het dweilorkest vaak te gast bij Herman en Marij Coppens aan de Nieuwstraat in Ravenstein!
– De Knalpotte met de streepjes pakken in 1991 op het ijs bij Vidi Reo tijdens Carnaval.
– Stadsharmonie OBK tijdens de optocht.

26. C.V. Goed Zat, een groep van 12 dames geboren en getogen in het mooie stadje Ravenstein. Wij sieren vanaf 2005 de optocht in Pomperstad op met bijzondere “mooie” creaties. Denk aan Vliegen met Ordinair, vrouwen in het Sint Barbaragilde, in de Leer en Betast.
Maanden van te voren beginnen met het brainstormen, avonden die gestart worden met koffie en iets lekkers gevolgd door meerdere wijntjes met chips en veel geklets en gesteggel. Daarna het naaien, bouwen, verven, lijmen en plakken met veel gezelligheid en dan eindelijk op de zondag met de optocht onze creatie tonen. Goed Zat hoopt dat we volgend jaar weer mee kunnen doen met optocht in Pomperstad!

De volgende foto’s staan in de etalage van Van Tilburg Mode.

20. Hallo Carnavalvierders, wij zijn C.V. De Frotters, een groep die al zeker 4 jaar fanatiek wagens bouwt in de categorie ‘wagensjunioren’. Wij hebben er voor gekozen om deze foto te laten zien omdat dit de laatste wagen in deze categorie is waar we de meeste tijd & energie in hebben gestopt. Wij hebben met deze wagen in Ravenstein en Demen dan ook de eerste prijs kunnen winnen waar we kei trots op zijn. Onze groep is afgelopen jaar best wat uitgebreid, daarom dat we deze foto hebben gekozen waar de hele groep op staat met de wagen waar we 2 keer een eerste prijs mee hebben kunnen winnen. Wij hopen op betere tijden zodat we volgend jaar weer schôn vûr de dag te kunnen komen. Alaaaaf….

21. CV de Sudderhanen en voormalige Deurdouwers.

22. Foto van de 15e keer etalagezitten in 2013. In 2014 was de laatste keer. In 2000 was Christ Hoogstede de Stadsprins. We hadden hem gevraagd om op vrijdag,middag na het schoolbezoek samen met zijn adjudant in de etalage te komen zitten. De firma Hooghoudt had een wedstrijd uitgeschreven. Het moest winters zijn en over Hooghoudt gaan. De prijs was een week Terschelling. Ik dacht dat moeten we winnen. Op de raam stond Agge Carnaval mar Hooghoudt. In de etalage tafeltje twee stoelen en allerlei Hooghoudt artikelen. ‘S middags kam de hoogheid (in rolstoel) met adjudant naar de winkel en hebben daareeen uur of twee gezeten en wat geproefd uit de flessen die in de etalage stonden. Het was erg gezellig zeker ook omdat er enkele raadsleden kwamen kijken. Natuurlijk hebben we dat weekje gewonnen. Dank. Het jaar erop vroeg iemand van de raad of het de bezoeling was dat men weer in de etalage kwam zitten. En ja hoor. De hoogheid Wouter Homan kwam met bijna de hele raad en…. Er waren gelukkig Grolsch vaatjes bier (12,5 liter) en het was zeer gezellig. Elk jaar kwamen ze weer,. Keigezellig. De grolsch tapvaatjes werden te klein. En op een gegeven moment werd er op vrijdag geroepen. Carnaval Ravenst ein is de afterparty van het etalagezitten. Ook in 2001 kwam Ton van Winsen voor mij wordt brengen( had ik nodig voor boerenbruiloft0 en ja….hij kwam binnen en men riep snij maar aan. Heerlijk. Vanaf dat moment kwam Ton (de worsteman) elk jaar een paar worsten brengen. Gratis. Omroep Walraven was er in 2013 ook bij.

De carnavalSTOPtocht gaat aan het einde van de weg naar rechts, maar loop eerst nog even naar links naar foto 27, het museum van CV mè zijn twee. In onderstaand geluidsfragment hoor je het verhaal achter deze foto. 

Loop nu weer terug richting de Drossaardstraat. 

28. Bij deze een foto die achteraf een soort van bijsmaakje kreeg. De foto is genomen carnavalszaterdag 2020 bij de dweilavond. Niet wetende dat corona in aantocht wat gingen wij verkleed als verpleegsters en doktoren en was onze slogan; volgend jaar beter! Nou, dat is niet gelukt🙈 Hopelijk nu volgende jaar Echt beter!!

29. Braziliaans carnaval. Al jaren lang zijn de Schottelsletten niet meer uit de optochten weg te denken. Altijd kleurrijk en met nieuwe ideeën. Dit jaar bevonden wij ons in het warme Brazilië en wilden we heel Pomperstad de billen laten schudden. Jammer van de harde wind, waar onze zelfgemaakte pakjes niet zo goed tegen konden. Wel hebben we de temperatuur in de optocht flink laten stijgen.

30. Carnaval 2016, Het Leger van de Prins, CV Maltisbaba. Ter ere van “Onze” prins Erik van Dijk en zijn Adjudant Gijs van Lieshout liepen wij mee met “Het Leger van de Prins”. Na het winnen van diverse publieksprijzen wisten we dit jaar eindelijk de 1e prijs in de wacht te slepen!

31.CV De Auwe Buurt, bestaande uit de families Jan en Marian v.Zwam, Koos en Anny v.Zwam, Harrie en Nel Lagarde en Ton en Mieke Hoegen. Foto snertmaandag 2005, als de “Sultans en gevolg” aangevuld met Willy en Ineke v. Hout-v.Zwam. We waren hiermee en ook met andere creaties vele malen winnaars van schonste snertmins/grupke op snertmaandag.

32.  Bonte Deinsdag met het bonte gevoel van de Bonte Bruiloft.

33. CV Van Alles Wa . Dat zijn bijna alle kinderen uit groep 5 van Basisschool de Bogaard in Ravenstein. Zij komen uit Ravenstein, Huisseling, Keent, Demen en Overlangel … dus “Van Alles Wa!” Het begon 2 jaar geleden met 12 kinderen uit groep 3, met het ombouwen van een bolderbar in het thema ‘Boeren en boerinnen’ waarbij koetjesrepen en drop tijdens de optocht uitgedeeld werden. Vorig jaar in groep 4, knutselden, schilderden en bouwden 21 kinderen mee uit de klas en werd het thema ‘Heel Holland Staakt’. De bolderkar werd verwisseld voor een platte kar en er werden allerlei beroepen uitgebeeld. De kinderen waren gekleed in prachtige schooluniformen. Ze balen er van dat er dit jaar geen optocht is, maar volgend jaar gaan ze er weer tegenaan! Deze foto is gemaakt tijdens de optocht van 2020 in Ravenstein.

34. CV de Leedies zijn de meiden van groep 7 van de Bogaard in Ravenstein. Elke jaar kan iedereen zijn idee inbrengen. Met tekeningen en echte stemrondes wordt er een gezamenlijk besluit genomen. Ze doen al vier jaar mee en zijn al vier keer eerste geworden! En wat zijn ze daar trots op!!
Ze balen natuurlijk enorm dat ze in 2021 niet opnieuw kunnen “shinen”.

35. Foto van Carnavalsjaar 2008 met als Boerenbruidspaar Wieteke van den Bergh en Guus Neijenhuis.

36. Tijdens het 50 jarig bestaan van het JWR in 2012 hebben wij in de Ravensteinse optocht meegedaan met ons Efteling-thema. Met vele kinderen hebben wij wekenlang geknutseld om ons eigen Carnaval Festival te maken. Superleuk dat jullie dit organiseren en dat we zo ons steentje bij kunnen dragen en dat we zo toch kunnen genieten van carnaval.

37.

38. Scan het bordje met de QR-code bij deze foto.

39. Collage van diverse optochtfoto’s.
– Nelly van Demen, Annechien Bakker en Coos Vermeulen als Jomanda in de carnavalsoptocht van 1995.
– Barbies, 2e prijs loopgroepen Pomperstad in 2020!
– Harm van Schadewijk en zijn dochter Fiene. Optocht Ravenstein 2017. In Ravenstein zit carnaval diep geworteld in de gemeenschap, dat wil ik graag doorgeven aan mijn kinderen.
– Prins Robbert wist niet wie dit waren, toch kent hij zijn schoonfamilie al vele jaren!! 😉

40. In het grootste geheim is er iets gecreëerd wat carnavalvierend Ravenstein nooit had verwacht. Wij wilden op een bijzondere manier ons steentje bijdragen aan de mooiste beleving van het jaar: Carnaval in Pomperstad! 5 jaar geleden zijn wij ‘geboren’ uit dit gouden ei en groeien wij nog steeds…

41. Nummer ontbreekt.

42. Het was 1994, C.V. ’t Schiet Nie Op, als eerste jaar senioren wonnen we gelijk de 1e prijs bij de grote wagens! Wereldkampioen praalwagen bouwen……tenminste zo voelde we ons! Voor de afterparty na de prijsuitreiking werd Soos Madhouse speciaal voor ons geopend. Het bier vloeide rijkelijk en dronken oneindig uit de wisseltrofee! Hossen, dansen en housen tot in de late uurtjes! Wat een feest! Fotograaf: waarschijnlijk René Theunissen

43. Cv Net Effkes Anders. Nadat we in 2009 in zowel in Pomperstad als Het Schottelzakkenrijk de 1e prijs hadden gepakt als “Blikvanger van de optocht”. Liepen wij in 2010 mee als ridders en gingen terug naar 1360 toen Pomperstad gesticht werd. Want “Met den karnaval 650 jaere geleeden wert er oock al om den 1E preijs gestreeden” We liepen in de sneeuw, iets wat tegenwoordig een zeldzaamheid is en we hadden dikke schik samen. Veel volk op de route en niet naar huis totdat we moeten. En of de carnavalsoptocht in een winters decor nog niet genoeg was kwam daar de historische optocht op 1e Pinksterdag 2010 nog overheen. Op een stralende 23e mei liepen wij voor de 2e keer als ridders door het stadje. We werden door de organisatie gevraagd om onze ridderentourage nog eens van stal te halen en wat een onvergetelijk feest was dat. Het volk stond 4,5 rijen dik in de Markstraat naar de historische optocht te kijken. Een dag wat ons kippenvel bezorgden, zoveel bekijks op deze gedenkwaardige dag. Een dag waar we zeker in deze tijd met veel plezier aan terugdenken.

44. Nummer ontbreekt.

45. Zelf noemen ze zich Wereldkampioen Optochten Senioren (hoe arrogant kun je zijn ;). 3xnix is een vaste deelnemer aan de optocht en met hun levende draaiorgel scoorde ze in 2016 weer hoge ogen.

46. De jeugdraad van Pomperstad 2020.

47. De laatste 4 hoogheden (2020) van de Ravenna’s, Stadsraad, Schottelzakken en Narrekappen.

48. Schatje van Pomperstadje.

49. Stadsprins Reinout XIII, Marcel Megens voorafgaand aan de prijsuitreiking van de Carnavalsoptocht in 2008. Een liefdevolle omhelzing met de wisselbeker door onze oud Stadsprins en oud-voorzitter van Stichting Carnaval Ravenstein. Een carnavalsmins in hart en nieren.

50. De Maeten laten zich ook buiten het Carnavals seizoen zien. In 2014 trok het peloton in wielerkleding langs de kroegen van Herpen, Haren, Demen en Neerlangel. Het moordende tempo en de gevaarlijke passages in Haren zorgden er voor dat niet iedereen de eindstreep haalde. Op deze foto is het peloton nog compleet en maakt zich op voor de etappe naar Neerlangel. Veel Maeten moesten na deze etappe opgeven of overgeven. De jury is nog altijd in beraad wie als eerste de finish bij de Keurvorst bereikt heeft.

51. TwurTwa is al sinds eind jaren ’80 actief als dweilorkest in Ravenstein. Elke carnaval sindsdien zet het orkest de muzikale “bloemetjes” buiten. In wisselende bezettingen, als live-orkest in/bij de optocht, bij de boerenbruiloft, de dweilavond, de carnavalsmis en de Snert. Om die reden verdient TwurTwa een plekje in de carnavalstoptocht 2021!

52. Foto van Theo Rutjes. Als hobby-fotograaf maakte ik al een aantal jaren foto’s tijdens de Carnaval. Hoe mooi om zo’n kleurrijk feest in ons geweldige Brabant op de gevoelige plaat vast te leggen! Deze foto’s deelde ik via Facebook, zodat ‘iedereen’ van dit Ravensteins feestje kon meegenieten. Dat was voor Marcel Megens aanleiding om mij te benaderen, met het verzoek om hoffotograaf van Stichting Carnaval Ravenstein te worden. Dat was voor mij een hele eer en heb natuurlijk ‘Ja’ gezegd. Carnaval 2018 was mijn eerste jaar als hoffotograaf. Superleuk, maar ook spannend, want elke officiële gebeurtenis moest wel goed worden vastgelegd. Op d’n Deinsdag werd ik door Reinout verrast met een onderscheiding en gingen in de tent alle remmen los, wat voor mij een geweldige afsluiter was. Een mooi moment om even mee te feesten en zelf op de foto te worden gezet, samen met de organisatie van D’n Deinsdag.

53. Z.D.H. Prins Mack d’n Dunne

54. Zomaar een carnavalstafereel uit het foto-album van Anneke van den Berg.

55. Eén van de vele hoogtepunten in het bestaan van CarnavalsVereniging Ketel was een koude winterse zondag in 2013. Nietsvermoedend was iedereen zich fris en fruitig aan het verzamelen bij het Alimpo/ BMW/ Pelikan/ Henkel/ De Kock-terrein, voor de start van de Pomterstadse-optocht. Vol spanning, over wat die dag zou komen, was C.V. Ketel nét voor de start voltallig aanwezig, want het is natuurlijk nooit de bedoeling daar heel lang te staan koukleumen. Gelukkig kwamen we Marco Suppers tegen, zodat we onze prangende vraag konden stellen: “”Vertel, hoe staan we er voor??”. Marco gaf ons het antwoord waar we op hoopten. “Op dit moment hebben jullie 118 publieksstemmen, de eerstvolgende na jullie heeft er 4, dus met deze stand winnen jullie de Publieksprijs Senioren Optocht 2013”. Een paar weken eerder hadden de jaarlijkse vergadering in Stadherberg de Keurvorst van de Pfalz. We hebben met C.V. Ketel ook altijd maar één vergadering nodig. Mede omdat we het motto aanhouden “minimale inzet, maximaal resultaat”. We bouwen trouwens ook altijd pas op Carnavalszaterdag, en dan moeten we opschieten omdat we de optocht van Over d’n Dam om moeten gaan kijken bij Patrick.
Maar goed, terug naar de Keur: wij hadden in die bewuste vergadering het plan opgevat om de Publiekprijs te winnen! Het was ook het eerste jaar dat deze befaamde Publieksprijs bestond. En als wij onze schouders ergens onder zetten, dan halen wij ook het gewenste resultaat. En eerlijk is eerlijk…. een jury-prijs is prachtig, maar het gaat om de waardering van het publiek! Iedereen kon stemmen en we hebben de honderd stemmen voorsprong tijdens de optocht alleen maar verder uitgebouwd. En gelukkig hadden we alle drie al een speech voorbereid….., want inderdaad, in 2013 won C.V. Ketel glorieus de Publieksprijs Optocht Senioren van ons  mooie Pomperstadje! Nogmaals dank aan het publiek, dat in groten getale op ons gestemd heeft! Met Carnavaleske groet, namens C.V. Ketel. Luuk Bruijsten, Hein van Dommelen en Stijn Vedder (v.l.n.r.)

56. Dit is een foto van de wagen van Gammel Gerammel in de optocht van 2014. Zeker niet een van onze grootste wagens, met persoonlijk vind ik dit wel één van de mooiste.

57. Het officiële startsein voor carnaval op de markt wordt bijna gegeven. Iedereen maakt zich klaar voor 4 dagen carnaval in Pomperstad.
Voordat de carnaval echt gaat beginnen eerst een minuutje van bezinning….. en daarna het leven vieren met de mensen om je heen en genieten!!
Genieten dat is ook waar de carnavalsmis over gaat. Onder het genot van de klanken van het dweilorkest en mooie woorden van de Hoogheden wordt de opmaat gemaakt naar t carnaval. De luchtdweilen worden gestart, de feestneus kan op, het carnaval kan beginnen.

58. Nummer ontbreekt.

59. Broederschap Ad Satietam ontmaskerd
1) Van Dale omschrijft broederschap als volgt:
broe·der·schap de; v -pen 1 (r-k) kerkelijk goedgekeurde vereniging van gelovigen 2 (prot)
afgescheiden groep of kerkgenootschap 3 verhouding als broers 4 bond van beroepsgenoten
2) In Van Dale is de woordencombinatie “Ad Satietam” niet opgenomen aangezien het afstamt van het Kerklatijn en het nog niet eenduidig als barbarisme dan wel als ontlening is geclassificeerd.
Een vrije vertaling:
Begin 17 de eeuw dronk men gemiddeld maar liefst 400 liter(!) bier per hoofd van de bevolking per jaar (dat is ruim 3 flesjes per dag). Tegenwoordig is dat slechts 80 liter (nog geen flesje per dag!). De ‘heilzame werking’ van bier werd destijds graag door de kerk benut. Er ontstond een soort kerkelijke gewoonterecht waarbij men het biergebruik ‘ad satietam’ toestond. Dat wil zeggen: ‘drinken tot men de dagelijkse dorst had gelest’.
“Met bier wordt dorst heerlijk, en met dorst wordt bier lekker”

60. Nummer ontbreekt.

61. Kleurrijke foto uit de optocht.

62. Carnavalsoptochten met Madhouse. Altijd een bende, maar we deden toch niet mee voor de prijzen. Het ging er tenslotte vooral om dat we schik hadden. Deze foto is van de optocht in 1994, het jaar van het eerste Madhouse-lustrum. Mooie gelegenheid dus om alvast een beetje reclame te maken voor het optreden van Rowwen Hèze; de eerste van een historische reeks concerten in Ravenstein. Het was een koude carnavalszondag, met een harde wind. Niemand had zin om boven op de auto te gaan staan. Het bestuur besloot vlak voor de optocht dat Willem Hamers dan maar met een fles cola als “prins Willem” in de toren moest klimmen. De rood-zwarte overalls waren vooral voor de herkenbaarheid en het gemak. Hoefden we niet elk jaar opnieuw na te denken over de kleding die we aan zouden trekken. Ze zijn toch maar mooi een paar jaar meegegaan.

Eind van de carnavalSTOPtocht. We hopen dat je plezier hebt beleefd aan deze foto’s uit 50 jaar Pomperstad.